WIJNKEUZE
Wijnadvies voor elk gerecht
Het kiezen van de juiste wijn is niet alleen een kwestie van smaak, het gaat ook om het menu. Kies de juiste wijn bij uw gerecht en alles smaakt beter. Daarom geven wij u wijnadvies. Maar, het is slechts een advies. Uiteindelijk gaat het erom dat u geniet van wat u drinkt. Er zijn wat ons betreft geen strikte regels in een goede wijnkeuze, enkel een aantal handige richtlijnen. En die geven we u hier. Of vraag om een persoonlijk wijnadvies van Philippe als u wilt weten welke wijn uit ons assortiment het beste past bij uw menu.
Wijn bij vlees
Welke wijn u bij een vleesgerecht kiest, hangt af van het soort vlees en of er een saus bij geserveerd wordt. In het algemeen geldt dat rode wijn een prima keuze is bij vlees. De wijze van bereiding, het soort vlees en de kruiden of groentes die erbij komen, bepalen dan wat voor soort wijn er goed bij past. Wij geven u een klein overzicht:
Soort vlees | Wijnkeuze |
---|---|
Rundvlees/Gegrild vlees | Stevige, krachtige rode wijn |
Varkensvlees | Rode wijn, droge witte wijn of een lichte rosé |
Spareribs | Rosé of een kruidige rode wijn |
Gegrilde kip | Witte wijn zoals een Chardonnay, Viognier of Sancerre Blanc of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir. |
Gebraden kip | Rode of witte wijn; volle witte wijn of een lichte rode wijn |
Gebraden kip met jus en groente | Medium body rode wijn |
Gebraden kip met roomsaus | Houtgerijpte mineraal-witte wijn |
Kip sterk gekruid | Stevige, krachtige rode wijn |
Lamsrack | Fruitig en lichte rode wijn of een droge rosé wijn |
Gegrild lamsvlees | Medium body rode wijn |
Gegrild gekruid lamsvlees | Medium tot volle body rode wijn |
Kalfsvlees | Lichte rode wijn of een witte wijn |
Gebraden kalfsvlees | Witte wijn of een lichte rode wijn |
Kort gezegd: hoe meer smaak het vlees heeft, hoe steviger de wijn mag zijn. De smaken blijven dan in balans en versterken elkaar. Die smaak kan versterkt worden door de bereiding zoals bij het grillen. Worden er veel kruiden toegevoegd, dan is een fruitige wijn een aangename tegenhanger.
Wijn bij vis en schaal- en schelpdieren
Bij vis wordt meestal voor witte wijn gekozen. Toch is dat niet altijd de enige optie. Een lichte rode wijn kan heel goed bij een visgerecht met een wat steviger bite, zoals tonijnsteak. En heeft de vis een sterkere smaak of is het gegrild? Kies er dan eens een rosé bij.
Ook de soort vis is van invloed op de wijnkeuze. Zo vraagt een vettige vis zoals zalm of tonijn meer om een volle, rijke witte wijn maar is ook lekker met een lichte rode of een droge rosé. Een wat magere vis zoals tong of baars combineert weer beter met een lichte witte wijn met frisse zuren. Bij gerechten met rauwe vis zoals sushi, ceviche, sashimi of vistartaar heeft een frisse en droge mineralig-witte wijn de voorkeur.
Lastig kiezen? Bestel een van onze proefpakketten met gratis verzending!
Schaal- en schelpdieren zoals kreeft, langoustines en oesters zijn de perfecte match voor een mooie champagne of een droge, frisse witte wijn. Drink bij mosselen een Chardonnay of een Sauvignon Blanc, dan zit u altijd goed!
Sauvignon Blanc is altijd wel een goede keus bij visgerechten of schaal- en schelpdieren. En wilt u eens een rode wijn bij een visgerecht? Probeer dan een licht gekoelde rode wijn met een laag tanninegehalte zoals een Sancerre of een Menetou-Salon. Echt een aanrader!
Wijn bij Italiaans eten
Pasta, pizza, risotto… de Italiaanse keuken zit boordevol heerlijke smaken. En onze Franse wijnen passen daar heel erg goed bij. Eigenlijk is die combinatie het beste van twee fijne landen, en dat kan gewoon bij u aan tafel!
Wie pasta eet weet dat de smaak van het gerecht grotendeels bepaald wordt door de saus. En die is dan ook bepalend voor de wijnkeuze. Neem pasta met een tomatensaus of kaassaus, dan is een rode wijn daar een goede partner voor. Bij pasta Bolognese raden we een rode wijn met een gemiddeld tanninegehalte aan. Heeft u een pasta met kaassaus? Dan mag de rode wijn best wat stevig zijn. Bij een pasta met roomsaus of pestosaus is een witte wijn de beste keus; een volle witte wijn voor de pasta met roomsaus en een wat frissere witte wijn voor bij de pestosaus. Bij een pasta Carbonara drinkt u een volle witte wijn of, als rood uw voorkeur heeft, een fruitige zachte rode wijn of een rosé.
Bij pizza bepaalt de topping wat voor soort wijn er het beste bij smaakt. Is het een wat basic pizza zoals de pizza Margherita? Kies dan een rosé wijn. Bij een pizza met veel kruiden of sterke smaken, zoals met salami, dan is een krachtige rode wijn de beste tegenhanger daarvoor. Overheerst kaas en tomaat op de pizza? Dan zijn de wat mildere rode wijnen het beste. Witte wijn kan ook gedronken worden bij een pizza’s als die belegd is met vis of groente.
Wijn bij Mediterraan eten
De mediterrane keuken mag natuurlijk niet ontbreken bij onze adviezen in wijnkeuzes. En die keuken is breder dan alleen Italiaans eten. Want denk ook eens aan de rijke Marokkaanse keuken! Die gerechten combineren heel goed met wijnen, zeker met die uit Zuid-Frankrijk. Jonge, fruitige rode wijnen passen heel erg goed bij vleesgerechten uit de tajine. Eet u een couscous-gerecht? Probeer daar dan eens een droge rosé of een sterke rode wijn bij.
Wijn bij groente en salades
Heeft groente de hoofdrol in het menu? Dan gaat de wijnkeuze vooral om de manier waarop de groente wordt bereid. Bij gegrilde groente past een soepele rode wijn of een rosé het beste. Bij groene groente, gekookte of gestoomde adviseren we een witte wijn. Verder is de smaakintensiteit van de groente en het gerecht van belang. Bij bijvoorbeeld boerenkool, een groentegerecht met veel smaak, past een rode wijn heel goed. Ook al is de boerenkool gewoon gekookt. Bij courgette, aubergine, andijvie, broccoli, spinazie, tomaten en spruitjes is een rode wijn ook altijd de eerste keuze. Bij asperges, artisjok en champignons past een fruitige witte wijn of een rode wijn met een laag tanninegehalte het best.
Komt er een stamppot op tafel, een ovenschotel, een stoof met groente zoals goulash of een mix van groente? Dan wordt dat het beste vergezeld door een kruidige of stevige rode wijn. Bij ratatouille adviseren we een lichte, rode wijn maar ook een witte wijn of een rosé zijn goede keuzes.
Salades zijn doorgaans heel licht van smaak. Daarbij kan het beste een lichte frisse wijn gedronken worden. Dat geldt overigens niet altijd voor maaltijdsalades; die zijn vaak wat zwaarder. Uw wijnkeuze daarbij wordt weer bepaald door wat erin zit; croutons, kaas of vlees bijvoorbeeld. Neem bijvoorbeeld een salade met geitenkaas, die matcht perfect met een witte wijn uit de Loirestreek. En een Caesar salade doet het altijd goed met een droge rosé of een witte wijn.
Wijn bij de borrel of het kaasplankje
Tijd voor de borrel? Dan is het tijd voor een heerlijke wijn! Is het een fijne Franse borrel met charcuterie en olijven? Kies dan een mooie rode wijn. Ook tapas, kruidige worstjes en rauwe ham passen daar heel goed bij. Een witte wijn wordt eerder geserveerd bij patés en nootjes.
Staat er een kaasplankje op het menu? Als het Franse kazen zijn, dan helpt het gezegde “What grows together, goes together”. Kijk dus eens uit welke regio die kaasjes komen, een wijn uit diezelfde regio past er altijd heel goed bij. Zoals een Chaource, Champagne, Crottin de Chavignol en Sancerre.
Verder is de kaassoort ook een goed uitgangspunt:
Kaassoort | Wijnkeuze |
---|---|
Zachte kazen (Mozzarella, Burrata, Geitenkaas, Brie, Camembert) | Frisse, aromatische witte wijn, bubbels of een lichte rode |
Blauwe kazen zoals Stilton, Gorgonzola en Roquefort | Witte of een zoete witte wijn |
Halfzachte kazen (Gouda, Edam en Gruyère) | Droge en mineraal-witte wijn of een rode wijn |
Harde kazen (Comté, Parmezaan, Emmentaler) | Volle, stevige rode wijn |
En een tip: probeer eens Brie of Camembert met champagne! Dat is ultiem genieten! Wilt u liever een rode of een witte wijn bij deze echte Franse kazen? Vraag ons dan om advies. Wij hebben hier ook hele mooie wijnen voor in onze webshop.
Wijn bij de barbecue
Gaat de barbecue weer aan? Dan is het tijd om een stevige wijn daarbij te kiezen. Doorgaans is het vlees van de barbecue ook sterker van smaak. Daar moet de wijn dan wel mee in verhouding staan. Een stevige rode of witte wijn kan heel goed bij de barbecue gedronken worden. En ligt er vis op de barbecue? Dan is een frisse witte wijn heel erg lekker daarbij. Een paar bbq-tips voor de wijnkeuze:
Gegrilde kip op de bbq | Lichte rode wijn of een volle witte wijn |
Rood vlees | Volle aromatische rode wijn |
Wit vlees (zoals varkensvlees) | Licht en fruitige rode wijn of een frisse, droge rosé |
Worstjes (merguez, chipolatas, e.d.) | Rode wijn met kruidige noten of een rosé |
Vis | Droge witte wijn of een rosé, maar ook een licht gekoelde rode |
Groente op de bbq (gegrild) | Droge rosé |
Bij een barbecue gaat het ook vooral om de gezelligheid, en die begint al ruim voordat het eten klaar is. Dus schenk vast een rosé in, bij de warme temperaturen van de zomer is een smaakvolle rosé altijd welkom!
Wijn bij Aziatisch eten of pittige maaltijden
Indonesisch eten, Thais en Chinese maaltijden zijn altijd favoriet. Vaak wordt daarbij niet snel aan een goede wijn gedacht, maar dat kan zeker wel. Juist door een passende wijn bij het Aziatische eten te kiezen, worden die maaltijden nog beter.
Doordat de Aziatische keuken in het algemeen best wat pittig is, is een keuze voor een droge witte wijn, een rosé of een lichte of medium rode wijn eigenlijk altijd goed. Fruitige wijnen zoals een Pinot Gris of Pinot Noir zijn altijd een perfecte match voor een kruidige maaltijd.
Wijn bij Indiaas eten
Staat er binnenkort een Indiase maaltijd op het menu? Dan wordt die nog smaakvoller met een mooie, bijpassende wijn. Zoals een aromatische witte wijn. Ook rosé past hier heel erg goed bij, zeker bij een typisch Indiase Chicken Tikka Massala. En bij sommige currygerechten kan ook een medium volle rode wijn gedronken worden.
Wijn bij desserts en fruit
Veelal worden gezellige etentjes afgesloten met een zoet dessert of wat fruit. Daarbij een passende wijn kiezen kan wat lastig zijn. De wijn moet qua zoetheid goed passen bij het dessert; is het nagerecht namelijk zoeter, dan lijkt de wijn ineens zuur. Een paar tips voor wijnen bij het nagerecht:
• Fruittaarten gaan goed samen met een lichte, fruitige rode wijn
• Taarten combineren goed met een halfzoete tot zoete wijn, een champagne of crémant
• Bij chocoladedesserts past een zoete witte wijn, of probeer eens een wat steviger rode wijn.
Is de wijnkeuze lastig?
Vraag dan om Philippe’s wijnadvies!
Een goede wijn is een kwestie van smaak, en van goed kiezen. Wij selecteren al de wijnen op smaak, en helpen ook graag bij het kiezen. Komt u er niet uit welke wijn u het beste drinkt bij dat wat u gaat eten? Vraag dan ons om een persoonlijk wijnadvies. Philippe helpt u graag!